2014. szeptember 19., péntek

Iskola kezdésre..

Betűs Játék

Arra gondoltam megosztom veletek, a betűket amiket Lucának készítettem. Mivel az a helyzet áll fent nálunk, hogy Luca Magyarországon és itt Ausztriában is elkezdte az első osztályt. Az némettel nincs is semmi bajuk, mert azt itt a tanár nénik megoldják. A magyar betűket is nagyjából ismeri, viszont vannak egyéb elvárások a magyar iskolában ,amit nincs mit tenni el kell sajátítani. Itt Ausztriában is délutá 4 óráig az iskolában vannak a gyerekek és az egész napos iskolalét után az én gyerekemnek nem sok kedve lenne leülni itthon is még tanulni,ezért nincs mit tenni játszva kell megtanulnunk a megtanulni valót.

Ehhez készítettem papírból pár kártyát, amit többféle módon használunk fel. 

Később írok pár ötletet is a felhasználásukhoz, egyébként az interneten is sokféle játékot találhattok a etűkártyákhoz. De halkan megjegyzem, ti is tuti tudtok kitalálni hozzá. Csak egy dobókockára van szükség (setleg) és a fantáziátokra.



Letölthető/download

Egyenlőre csak magánhangzókat készítettem, de folyamatosan bővítem a mássalhangzókkal is.


Íme egy játék amit a GYEREKETETŐ oldalán találtam!


Betűjáték, dobókocka, szavak és mondatok

Játékszabály: A játékot először csak egy dobókockával próbáljuk ki, majd ha sikeresnek bizonyul, akkor használjunk csak két dobókockát. A csoport tagjai húznak egy betűt a betűkészletből és dobnak a dobókockával. Ahányat dobtak, annyi szót kell mondani, olyat, ami a kihúzott betűvel kezdődik.
Vigyázzunk nagyon, hogy ne csak főneveket, hanem jelzőket és más szófajokat is mondjunk. Mindenki megjegyzi a maga által kitalált szavakat. (A szavak változatát csak akkor kínáljuk fel, ha vannak önkéntesek, akik segítenek írni.)
Ha körbeértünk és mindenkinek van minimum egy és maximum hat, azonos betűvel kezdődő szava, akkor jöhet a játék második része.
A jól megjegyzett szavakból most mindenki alkosson egy mondatot. Kötőszavakkal, jelekkel, ragokkal ki lehet egészíteni a mondatot. Nagyon vicces mondatok tudnak így megszületni az egymással alliteráló szavakból. A legjobbakat felírjuk és eltesszük, hátha máskor is jót nevetünk rajtuk.


Későbbiekben a játékot lehet bővíteni azzal, 

hogy nem csak a szavak elején kell az adott betűnek állnia, hanem a végén ill. a közepén.
ill.  meghatározhatjuk a gyerekeknek, hogy  milyen szavakat alkothatnak (állatnevek, növények, cselekvések stb.)


Nincsenek megjegyzések: